Dataanalys och analysera data

Behöver du hjälp med att analysera data?

MjukvaruutvecklingWebbutveckling
Dataanalys - analysera din data

Att analysera data, eller att genomföra en dataanalys, innebär att använda matematik för att besvara affärsfrågor, upptäcka samband, förutsäga okända resultat och fatta automatiserade beslut. Idag är det vanligt att man använder standardiserade verktyg för webbanalys av webbsidor och appar, såsom exempelvis Google Analytics.

Varför ska man analysera data?

Att analysera en stor mängd data går ut på att hitta meningsfulla mönster för att lära sig ny kunskap om exempelvis dina användare, kunder eller besökare. Du kan även ta hjälp av en maskininlärnings-ingenjör för att låta AI modeller analysera data och skapa värde från den data du har.

Några exempel på data som du enkelt kan få ut är:

  • Demografisk information om var dina besökare befinner sig
  • Vilka sidor som dina besökare stannar på eller lämnar
  • Vilka typer av enheter, såsom smartphones eller datorer, som används mest
  • Vilka trafikkällor som ger dig flest besökare, exempelvis trafik från sökmotorer eller sociala medier

Vad säger GDPR?

Sedan den europeiska lagen om hantering av personuppgifter, GDPR, trädde i kraft har det blivit viktigt att berätta för besökarna hur du hanterar deras information. Det är särskilt viktigt att förklara hur personuppgifter samlas in, varför du gör det och hur länge datan sparas. Denna information kan med fördel definieras i en så kallad integritetspolicy som du bör ha tillgänglig på din webbplats. I princip alla professionella verktyg som används för att analysera data anonymiserar datan som anses vara känslig eller innehåller personuppgifter.

Vilka typer av byråer kan dataanalys?

De flesta webbyråer eller digitala byråer jobbar aktivt med att analysera data online. Nästan varje hemsida idag använder någon form av dataanalys som körs i bakgrunden utan att det märks. Att sätta upp verktygen för detta är inte särskilt svårt egentligen. Men att förstå hur du kan få ut så mycket värde som möjligt från din data kräver oftast en bred kunskap.

 

I Partna kan du ta emot och jämföra offerter från webbyråer som kan hjälpa dig att analysera din data på djupet. Du har allt att vinna genom att jobba datadrivet istället för att gissa!

Jämför webbyråer och samla in offerter

Beskriv ditt projekt, få offerter från upp till 6 webbyråer gratis.

Behöver du hjälp med Dataanalys och analysera data?

Beskriv ditt projekt i Partna, få svar från upp till 5 webbyråer och jämför offerter gratis.

Dataanalys - analysera din data

Söker du hjälp med Dataanalys och analysera data? Beskriv ditt behov, få svar från erfarna webbyråer i Partna.

Få offerter