Jämför flera apputvecklare idag

Artiklar / Företagande

Så lyckas du med att utveckla en app: En guide för att skapa framgångsrika appar

author

Isabella M 2024-04-18 20:36:21

Att utveckla en app är ofta komplext men resultatet kan bli ett viktigt tillskott för din verksamhet. I denna guide berättar vi hur apputveckling går till – något för dig som går i tankarna att lansera en app på marknaden.

Jämför flera apputvecklare idag

Vad innebär apputveckling?

Apputveckling är ett samlingsbegrepp för processen att skapa en app som är avsedd att köras på mobila enheter. Dessa enheter kan vara bland annat smartphones och surfplattor eller smartklockor och TV-apparater. Utvecklingen innefattar allt från att designa gränssnitt och användarupplevelse till att skriva kod och testa applikationen för att säkerställa dess funktionalitet och användarvänlighet. Men hur skapar man en app? Och vad för typer av appar finns det? Allt detta ska vi gå igenom tillsammans idag. 

Hur skapar man en app?

Det viktigaste är att definiera appens syfte och funktionalitet samt vilken målgrupp den ska riktas till. Utveckla en tydlig idé om vad appen ska göra samt vilka funktioner den ska ha. I detta stadie kan det också vara bra att genomföra en marknadsundersökning för att förstå konkurrensen och identifiera kundernas behov. Det blir lättare att identifiera dels din egen målgrupp men också vilka som är dina konkurrenter. Efter detta framställs en användarvänlig och attraktiv design för din app. I framställningen inkluderar skapandet av användargränssnitt, layout och användarupplevelse. Prototyper kan även användas för att testa och iterera designen innan du går vidare till utvecklingsstadiet.

Utveckla en app

I utvecklingsstadiet skriver utvecklarna kod för att implementera dessa designkoncept och funktioner till din app. Efter kodningen genomgår appen rigorösa tester för att upptäcka och åtgärda eventuella fel eller brister i funktionaliteten. Detta inkluderar enhetstestning, integrationstestning och användartester för att säkerställa att appen fungerar som förväntat. När appen sedan är klar distribueras den till appbutiker där användare kan ladda ner och installera den på sina enheter. Detta kräver att appen följer vissa riktlinjer och krav för att bli godkänd av plattformsleverantören. Efter lanseringen krävs kontinuerlig uppdatering och underhåll för att säkerställa att appen fortsätter att fungera korrekt och möta användarnas behov.

Typer av appar

Det finns flera olika typer av appar som går att utveckla. När du ska välja vilken typ är det viktigt att det passar just ditt arbete och idé. Detta kan vara svårt då det finns många att välja mellan, men här kommer lite information som kan hjälpa dig:

Ska du skapa en native app, webbapp eller en hybridapp?

Native app

En native app är skräddarsydd för det specifika mobila operativsystemet som används, såsom iOS eller Android, och skrivs vanligtvis med programmeringsspråk och utvecklingsverktyg som är optimerade för det operativsystemet. Detta gör att de kan dra nytta av enhetens inbyggda funktioner och resulterar ofta i en snabbare och mer responsiv användarupplevelse jämfört med andra typer av appar, som t.ex. webbappar. Det kan också integreras med enhetens hårdvara, såsom kamera, GPS och sensorer, vilket möjliggör avancerade funktioner och interaktioner. Samtidigt förändras landskapet över tid när det gäller tillgängliga funktioner för webbapplikationer, med HTML5 som gradvis integrerar fler av enhetens funktioner. Detta innebär att skillnaderna i funktionen mellan native appar och webbappar kan minska i takt med teknologiska framsteg.

Webbapp/progressive web apps

En webbapp, eller en progressiv webbapp (PWA) är en typ av applikation som är byggd med webbteknologier såsom HTML, CSS och JavaScript och är avsedd för att köras i en webbläsare. Webbappar är skapade för att erbjuda en app liknande upplevelse direkt i webbläsaren vilket innebär att användare inte behöver ladda ner eller installera något från en appbutik.

En av de främsta fördelarna med webbappar är deras förmåga att fungera offline eller i nätverk med låg kvalitet. Dessutom kan de installeras på enhetens hemskärm och ge användare en upplevelse som liknar en native app, inklusive push-notiser och tillgång till enhetens hårdvara som kamera och GPS. Webbappar är också kända för att vara snabba att ladda och ha responsiva användargränssnitt vilket bidrar till en bättre användarupplevelse. De distribueras oftast via en vanlig webbserver istället för en appbutik, vilket ger utvecklare större kontroll över distributionen och uppdateringarna av appen.

Hybridapp

En hybridapp är en typ av mobilapplikation som kombinerar egenskaper hos både webbappar och native appar. Dessa hybridappar utvecklas med webbteknologier som HTML, CSS och JavaScript men bearbetas så de kan köras både som en native app och en webbapp. Hybridappar har fördelar som att de kan utnyttja en enda kodbas för att skapa appar för flera plattformar vilket kan göra utvecklingsprocessen mer kostnadseffektiv och tidsbesparande. Dessutom kan hybridappar ofta dra nytta av enhetens hårdvara och funktioner genom att använda olika plugin-program tillgängliga för hybridappramverk. En annan fördel är att hybridappar kan distribueras via appbutiker som App Store och Google Play Store och på så sätt tillgängliga för en bredare publik.

Kostnaden för att distribuera appar

Apputveckling till Apple App Store (iOS)

För att lansera appar på Apple Store krävs det att du registrerar dig för Apple Developer Program. Kostnaden varierar beroende på om du är registrerad som en gratis iOS-utvecklare eller betald och om det är en enskild individ eller ett företag som registreras. För individer kostar det normalt $99 per år, medan företagskonton kan kosta mer. Detta abonnemang ger dig möjlighet att publicera appar på App Store och inkluderar andra resurser. Här kan du läsa mer om priserna och vad som ingår: Vad kostar en app i Apple Store?

Apputveckling till Google Play Store (Android)

Google tar en avgift på $25 för att registrera ett utvecklarkonto på Google Play Console vilket ger dig möjlighet att ladda upp och distribuera appar på plattformen. Detta är en engångsavgift och ger dig rättigheter att publicera flera appar.

 

Det är dock viktigt att komma ihåg att det i båda distributionskanalerna kan finnas andra kostnader som tillkommer. Dessa kan vara kopplade till apputveckling, marknadsföring och eventuella typer av underhåll efter lanseringen. De här kostnader är inte direkt associerade med publiceringen av din app på appbutikerna men kan vara värt att notera vid lansering. 

Varför ska jag utveckla en app?

Att utveckla en app kan vara fördelaktigt av flera skäl. För det första kan det erbjuda en unik möjlighet att nå och engagera din målgrupp direkt på deras mobila enheter, vilket är en plattform som många människor använder dagligen. En app kan också erbjuda mer avancerade och interaktiva funktioner än en vanlig webbplats, såsom push-notiser, tillgång till enhetens hårdvara och offlinefunktionalitet. Dessutom kan en välutvecklad app skapa engagemang och lojalitet hos användarna. En app kan också ge dig möjlighet att differentiera dig från konkurrenterna och erbjuda en unik och minnesvärd användarupplevelse.

Få hjälp av proffs

Att skapa en app kan vara komplicerat, särskilt när man inte vet hur man ska börja. Har du en idé till en app men behöver hjälp att utveckla den? Hos Partna erbjuder vi experthjälp från olika byråer som är specialiserade på apputveckling och kan hjälpa dig att förverkliga dina idéer. Oavsett om du har en klar vision eller bara en grov idé kan våra partners hjälpa dig att utveckla och förverkliga din app från början till slut. Genom att skicka in en gratis offertförfrågan kan du få svar från upp till 6 olika byråer, vilket ger dig möjlighet att hitta den perfekta partnern för dina behov. Ta första steget mot att förverkliga din idé idag, kontakta oss enkelt via knappen nedan.

Jämför flera apputvecklare idag