Mobilapp
Behöver du hjälp med att utveckla en mobilapp?
Har du en idé och vill satsa på att utveckla en mobilapp för smartphones? En mobilapplikation kan antingen byggas specifikt för operativsystemen iOS och Android, eller så kan du skapa en hybridapp som passar båda systemen. I Partna kan du hitta och jämföra apputvecklare som kan designa och programmera appar för Google Play och App Store.
Varför ska jag bygga en mobilapp?
Det finns många fördelar med att bygga en app till ditt företag. Appar kan exempelvis få tillgång till din smartphones inbyggda funktioner såsom kamera, GPS, media och push-notifikationer. En app kan dessutom fungera utan internetuppkoppling eller WI-FI om den är byggd för att tillåta offline-support. Att använda appen som ett verktyg för rutinmässiga uppgifter är dessutom mer lättillgängligt än en webbsida.
Vad kostar det att bygga en app?
Att bygga en mobilapp kräver oftast en större investering än att göra en webbsida. Detta eftersom du måste anpassa koden för två operativsystem, iOS och Android. Dessutom finns det många olika modeller av smartphones med olika prestanda och mjukvara att ta hänsyn till. Beroende på hur pass avancerad app du vill bygga kan du räkna med ett par hundra tusen i förväntad budget för din app. En mycket komplex app kan däremot kosta betydligt mer än så. Väljer du dock att bygga en hybrid app i ramverken React Native eller Flutter kan du förmodligen spara mycket tid och kostnad.
Hur bygger man en app steg för steg?
Att bygga en app för mobiler är mer komplext än man kan tro. Att ta din app från idéstadiet till lansering kräver resurser, teknisk kunskap och tålamod.
Steg 1: Teknisk specifikation och kravställning
När du har kommit på en idé för din app är nästa steg att titta på den tekniska specifikation. Här bör du ta reda på vilka funktioner och möjligheter som appen ska erbjuda slutanvändaren. Ta gärna hjälp av en erfaren apputvecklare som kan identifiera vilka tekniska begränsningar och möjligheter som din kravställning innebär. Du bör ha tänkt igenom noga vilka affärsmål du vill uppfylla med din app samt hur du ska tjäna pengar på appen. Börja med att lista all funktionalitet som är mest nödvändig för att över huvudtaget kunna lansera appen. På så sätt minskar du dina utvecklingskostnader samt undviker att bygga in saker som användarna inte behöver.
Steg 2: Design för appen
Nästa steg är att börja skissa fram en UX design för din app. Här är det viktigt att få med de skärmar och sidor som ska finnas med i appen och som användarna ska kunna interagera med. Dessa skisser, eller mockups som det kallas, används sedan som en slags “ritning” för det fortsatta utvecklingsarbetet av appen. För att kunna ta fram en användarvänlig design kan du behöva undersöka marknaden och testa designen på din målgrupp. Du behöver också ta fram en grafisk profil så att din app får ett attraktivt gränssnitt.
Steg 3: Utveckling och programmering
I samband med att du har en färdig appdesign så är det dags att börja programmera appen. Vanligtvis delas arbetet in i backend utveckling och front end utveckling. Backend innebär att använda sig av teknologier för att hantera data, databaser, säkerhet och exempelvis anrop till API:er. Front-end utveckling innebär att skapa själva gränssnittet i vilket användarna ska kunna se och göra olika saker i appen.
Programmeringen av appen tar ofta lång tid och kräver noggrann planering. Därför delas arbetet med fördel upp i så kallade “sprintar” för att enkla kunna möta projektets deadline och demonstrera funktionalitet i etapper. Vid utveckling av appar används främst programmen Xcode för iOS och Android Studio för Android utveckling. Vilka programmeringsspråk som nyttjas beror exempelvis på om du ska bygga en native eller hybrid app.
Steg 4: Testning och att lösa buggar
En stor del av apputvecklingsarbetet omfattas av löpande testning. Detta kan man göra på riktiga fysiska mobiler eller surfplattor. Men det kan också göras via så kallade emulatorer, vilket är virtuella versioner av mobila enheter. Sanningen är att buggar uppstår hela tiden under utvecklingsarbetet. Därför är det viktigt att ha tålamod och testa igenom all funktionalitet ordentligt. Din apputvecklingsbyrå kan också rekommendera dig att genomföra ett Beta test. Detta innebär att låta ett urval av slutanvändare få testa appen och komma med konstruktiv feedback, innan den slutgiltiga lanseringen.
Steg 5: Lansering på App Store och Google Play
När din mobilapp äntligen är färdig så är det dags för den stora dagen – nämligen lansering! Apparna lanseras traditionellt sett på App Store för iPhone och på Google Play Store för Android mobiler. I dessa miljöer behöver man följer de regelverk som har satts upp. Exempelvis i vilka länder som appen ska finnas, vilka avtal som gäller, vad appen ska kosta samt hur datan ska hanteras och skyddas.
Steg 6: Löpande underhållsarbete
Du kanske tror att appen är färdig när den nu går att ladda ner från de olika app-butikerna? Så är tyvärr inte fallet. En app är uppbyggd av mycket komplex mjukvara, och saker och ting kan gå fel eller behöva ändras löpande. Därför är det viktigt att du upprättar ett underhållsavtal med din apputvecklare, så att du kan få hjälp allteftersom fler användare börjar ladda ner din app. En stor mängd nya användare kommer troligtvis rapportera in buggar som du inte har tänkt på tidigare. Då är det viktigt att du bemöter deras feedback och åtgärdar problemen så snabbt som möjligt.
Hur hittar jag en apputvecklare?
Det finns idag ett antal byråer som specialiseras sig på professionell apputveckling i Sverige. I Partna kan du enkelt jämföra offerter från företag som kan ta din app från idé till succé. På så sätt slipper du leta efter en apputvecklare på egen hand, eftersom du matchas ihop med relevanta företag direkt.
Jämför apputvecklare och samla in offerter
Beskriv ditt projekt, få offerter från upp till 6 apputvecklare gratis.