Animering och animationer
Animerade filmer i 2D eller 3D
Animation eller animering är en process för att framställa sekvenser av 2D eller 3D-bilder i en snabb följd i syfte att skapa rörliga bilder, det vill säga animerade filmer. Animering är en tidskrävande process som kräver tålamod, noggrannhet och ett riktigt skarpt detaljöga. Ibland kallar man även animationer för motion graphics.
Vilka sorts animering videos finns det?
Har du ett företag och vill skapa en animerad video för din produkter eller dina tjänster? Då finns det flera olika typer av filmer där animering som metod kan passa väldigt bra:
- Informationsfilm används för att informera dina kunder eller en viss målgrupp om ett visst ämnesområde.
- Explainer video eller produktvideo används för att förklara en produkt eller tjänst på ett enkelt sätt. Är din produkt ganska komplex att förklara är animerade explainer videos rätt val.
- Reklamfilm eller kampanjfilmer är oftast korta och används för att marknadsföra nya tjänster eller kampanjer som ska lanseras.
- Instruktionsfilm är en typ av pedagogisk video som i utbildningssyfte förklarar hur något ska användas, steg för steg.
- Företagsfilm är egentligen samma sak som en explainer video, men har som syfte att presentera ditt företag och vad ni gör i er verksamhet.
Är det värt att skapa animerad film?
Undrar du kanske om det är värt att investera i animering för ditt företag? Då har vi goda nyheter. Video som format är som bekant mer engagerande än stillbilder och bör kunna ge dig fler kundförfrågningar. När videon väl är skapad kan du dessutom dela den i alla sociala medier och återanvända den i många sammanhang.
När passar animerad video istället för traditionell film?
Animerade videofilmer används i stor utsträckning i många branscher idag. Men generellt sett så brukar animerade videos vara särskilt effektiva i två sammanhang. Specifikt om du har ett abstrakt problem som du vill berätta om eller en komplex tjänst som du vill förklara för tittarna. Eftersom animationer ofta baseras på grafik så är det endast fantasin som sätter gränserna för vad du kan skapa. Så är inte riktigt fallet för en traditionell rörlig videoproduktion där man utgår från vad en kamera kan fånga för bilder.
Vilka delar ingår i en animation
För att en animerad video ska anses komplett brukar följande komponenter ofta ingå i arbetet:
- Storyboard eller manus för att planera arbetet och filmens scener
- Vektorgrafik i stilla format som ska sättas i rörelse i datorprogrammet
- Voice-over, det vill säga en berättarröst som läggs in i videon
- Bakgrundsmusik som kan spelas lättsamt i bakgrunden
Skissa upp en storyboard
En viktig del av ett animationsprojekt är att skapa en så kallad storyboard. Denna består av ett antal bildrutor som på ett förenklat vis beskriver vad som ska visas i varje scen i filmen. Det är vanligt att lägga till en beskrivande text under varje bildruta för att förklara vad som ska hända i respektive scen. Antingen skissar man på en storyboard för hand eller så framställer man den digitalt i ett program.
Skapa vektorgrafik för animationen
All grafik som ska vara med i filmen behöver skapas i ett designprogram. Denna grafik behöver delas upp och exporteras på ett sätt som gör det möjligt att animera olika delar. Exempelvis om du ska animera en gående människa, så behöver ben och armar vara separata element. Denna vektorgrafik importeras sedan i ett animationsprogram steg för steg, där de sätts i rörelse via så kallade keyframes. I samband med detta brukar man också lägga till visuella effekter och övergångar som förstärker budskapet i filmen.
Inspelning av voice-over
De flesta animerade filmer behöver en berättande röst för att på ett enkelt sätt förklara vad som händer i filmen. Detta kallas för voice-over teknik och sätter en mänsklig prägel i videomaterialet med hjälp av en inspelad röst. Det är vanligt att ta hjälp av en röstskådespelare som vet hur rösten ska spelas in till filmen på bästa möjliga sätt. Idag är det även möjligt att använda sig av AI för att generera en berättarröst som passar temat i filmen.
Lägga till bakgrundsmusik
Bakgrundsmusik är en viktig komponent i varje animerad video för att öka engagemanget hos tittaren. Idag finns det tusentals webbsidor som erbjuder musikspår som är fria att använda för kommersiellt bruk i exempelvis film. Välj musikspår baserat på vilka känslor du vill framkalla i just din video. Tänk på att inte låta bakgrundsmusiken få för mycket fokus, detta musikspår brukar oftast enbart höras svagt i bakgrunden.
Hur hittar jag en animationsbyrå?
Behöver du en explainer video för att på ett enkelt sätt presentera ditt företag för besökare och kunder? Eller kanske behöver du skapa en animerad film för att visa upp en ny produkt som ska lanseras på marknaden?
Då kan du ta hjälp av animatörer, produktionsbolag eller duktiga designbyråer via Partna, för att ta reda på vad det kostar att skapa en animerad video.
Jämför digitala byråer och samla in offerter
Beskriv ditt projekt, få offerter från upp till 6 digitala byråer gratis.